Marktbericht

De eenzijdige beëindiging van de zogenaamde “Graandeal” heeft nog geen grote impact gehad op de tarwemarkt. De markt had reeds deze verwachting en heeft zich hierop aangepast. De aanval van Rusland op de binnenhavens aan de Donau, nabij de Roemeense grens, gaf de situatie echter een heel andere wending.  

Deze situatie geeft opnieuw een zeer volatiele markt. De EU probeert middels solidariteitsroutes en doorvoertoezeggingen aan te kondigen rust te creëren. De druk op de internationale wegen naar de EU zal hierdoor verder toenemen en er zullen nog meer goederen over land vanuit Oekraïne naar buurlanden worden getransporteerd. 

Rusland kondigt ondertussen gratis leveringen aan Afrika aan om de “Graandeal”-partners het geld te geven voor vermeende niet-naleving van toezeggingen en gedraagt zich als een heldhaftige ridder. Een gevaarlijke strategie met een zeer onzekere uitkomst. 

Holland meel vriezenveen - hm tarwe

Oogstvoortgang

Het midden en noorden van Duitsland, de regio’s waar onze tarwe vandaan komt, hebben te kampen met veel neerslag en wachten op de aanvang van de tarweoogst. Het oosten en het westen zijn gestart met de tarweoogst en zijn tot nu toe tevreden over de kwantiteit en de kwaliteit uit deze regio’s. In het zuiden van Duitsland ligt dit geavanceerder, de verdeling van de neerslag was hier blijkbaar niet optimaal, waardoor hier zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de tarwe toch wat tegenvalt.  

Op dit moment is het nog te vroeg om een eerste conclusie te trekken voor de oogst van 2023. De komende dagen zullen hierin cruciaal zijn. In het midden en noorden, de late oogstregio’s, is de tarwe nog gezond en is het optimisme nog niet vervlogen. Het is echter wel nodig dat het weer de komende dagen omslaat, zodat de oogst nog droog van het land kan worden gehaald. 

Scroll naar boven