Speltvolkorenmeel

Speltvolkorenmeel, geschoonde en gemalen smeltkorrels voor de bereiding van speltvolkorenbrood. Speltvolkorenmeel kan ook verwerkt worden diverse brood en banketproducten. 

Spelt is een oergraan dat ver voor de jaartelling werd verbouwd. Rond 1600 verloor spelt aan populariteit en werd verdrongen door tarwe.

Spelt groeit op schrale grond en heeft, dankzij haar goed resistentie tegen ziekten, geen pesticidebestrijding nodig, waarmee spelt aan het eind van de vorige eeuw met name voor de biologische sector weer erg in trek kwam.

Over spelt is veel gezegd, maar weinig wetenschappelijk aangetoond. De voedingswaarden van spelt zijn gemiddeld genomen gelijk aan die van tarwe. Daarnaast zijn de gluten van spelt niet zodanig anders dan die van tarwe, dat hiermee de waargenomen eigenschappen bewezen of verklaard kunnen worden. Toch is er een groep mensen die beter reageert op spelt dan op tarwe, waarmee spelt een vaste plek in het broodassortiment heeft veroverd.

Wilt u meer informatie over dit product, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Met vriendelijke groet,
Holland Meel

Recept Speltbrood

Speltvolkorenmeel 80 %
Speltbloem 20 %
Speltdesem 15 %
Olijfolie 2 %
Gist 0,5 %
Zout 1,5 %
Water ca. 60 %


Werkwijze

•  Grondstoffen 20 min. mengen tot een mooi glad deeg.
•  Deegtemperatuur 27 ºC.
•  Bulkrijs ca. 60 min.
•  Deeg vouwen.
•  Opnieuw bulkrijs ca. 60 min.
•  Deeg vouwen en afwegen op 900 g.
•  Oppunten.
•  Bolrijs ca. 60 min.
•  Opmaken en in rietenmandjes leggen.
•  Narijs ca. 45 min.
•  Insnijden naar wens.
•  Bakken in 45 min. met een beetje stoom.

Recept Dick ten Broeke, Warme Bakker in Lochem