Speltbloem

Speltbloem T630, de speltbloem voor het bereiden van speltbrood, maar ook om te verwerken in diverse brood en banketproducten. 

Spelt is een oergraan dat ver voor de jaartelling werd verbouwd. Rond 1600 verloor spelt aan populariteit en werd verdrongen door tarwe.

Spelt groeit op schrale grond en heeft, dankzij haar goed resistentie tegen ziekten, geen pesticidebestrijding nodig, waarmee spelt aan het eind van de vorige eeuw met name voor de biologische sector weer erg in trek kwam.

Over spelt is veel gezegd, maar weinig wetenschappelijk aangetoond. De voedingswaarden van spelt zijn gemiddeld genomen gelijk aan die van tarwe. Daarnaast zijn de gluten van spelt niet zodanig anders dan die van tarwe, dat hiermee de waargenomen eigenschappen bewezen of verklaard kunnen worden. Toch is er een groep mensen die beter reageert op spelt dan op tarwe, waarmee spelt een vaste plek in het broodassortiment heeft veroverd.

Wilt u meer informatie over dit product, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Met vriendelijke groet,
Holland Meel

Recept Speltbrood

Speltbloem 100 %
Witbroodpoeder 2 %
Krokantbroodpoeder 1 %
Zout 1,5 %
Gist 2,5 %
Water ca. 53 %


Werkwijze

• Grondstoffen mengen en kort kneden max. 3 minuten.
• Deegtemperatuur 27ºC.
• Afwegen en opbollen
• Bolrijs 45 min.
• Opmaken.
• Narijs ca. 70 min.
• Enkele malen diagonaal insnijden.
• Bakken als grootbrood met een beetje stoom.