Spelt Pops Honing

Spelt Pops Honing zijn gepofte speltkorrels met een vleugje honing. Spelt Pops Honing worden voornamelijk ingezet als ingrediënt van granola of Speltrepen.

Spelt is een oergraan dat ver voor de jaartelling werd verbouwd. Rond 1600 verloor Spelt aan populariteit en werd verdrongen door Tarwe.

Spelt groeit op schrale grond en heeft dankzij haar goede resistentie tegen ziekten, geen pesticide bestrijding nodig. Hiermee kwam Spelt aan het eind van de vorige eeuw, met name voor de biologische sector, weer erg in trek.

Over spelt is veel gezegd, maar weinig wetenschappelijk aangetoond. De voedingswaarden van Spelt zijn gemiddeld genomen gelijk aan die van Tarwe. Daarnaast zijn de gluten van Spelt niet zodanig anders dan die van Tarwe, dat hiermee de waargenomen eigenschappen bewezen of verklaard kunnen worden. Toch is er een groep mensen die beter reageert op Spelt dan op Tarwe, waarmee Spelt een vaste plek in het broodassortiment heeft veroverd.

Holland meel vriezenveen - spelt pops honing

Recept Speltrepen

Stap 1
Spelt Pops Honing
Zonnebloempitten
Pompoenpitten
Sesamzaad

Stap 2
Glucosestroop
Roomboter
Castor Melis

Stap 3
Diverse soorten gedroogd fruit
Evt. gezouten pinda’s of hazelnoten


400 g
200 g
100 g
100 g


250 g
175 g
100 g


300 g
150 g

Werkwijze

  • Ingrediënten van stap 1, 15 min. roosteren op 150ºC.
  • Ingrediënten van stap 2, doorkoken.
  • Geroosterde ingrediënten van stap 1 en de ingrediënten van stap 3 toevoegen. 
  • Stort het geheel op een bakplaat van 60 x 40 cm en rol deze aan met een rolstok. 
  • Bakken in ca. 25 min. op 150 ºC.
  • Goed af laten koelen en in het gewenste formaat snijden. 
Scroll naar boven