Voorlopig Oogstbericht 2024
De oogst is in volle gang. Nog niet alle tarwe is geoogst en het is nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken over deze oogst, maar wij willen u nu al informeren over de laatste bevindingen. De tarwe is tot nu toe gezond van het land gekomen en de valgetallen liggen binnen de normale bandbreedte, daarbij zijn er nog geen overschrijdingen van mycotoxinen, zoals Fusarium, gemeld.
De kwaliteiten zijn dit jaar zeer homogeen. De hoeveelheid natte gluten is gestegen tot het normale niveau, wat zich uit in goede Sedimentatiewaarden. Over het algemeen verwachten wij dit jaar een goede oogst, die gekenmerkt zal worden met een goede kwaliteit.
Door de aangescherpte wetgeving omtrent verdere vermindering van stikstofbemesting is het eiwitgehalte in tarwe lager dan voorgaande jaren en ligt hiermee op het niveau van 2023.
Helaas moeten wij ons realiseren dat de opbrengst per hectare niet zo positief is, als de weersomstandigheden ons deden verwachten. In de markt wordt gesproken over de vraag of de Duitse oogst de 20,0 miljoen ton kan halen, terwijl in goede jaren 25,0 miljoen ton tarwe mogelijk is! Het aanbod van de juiste kwaliteiten zal opnieuw een uitdaging zijn en dat zal zijn invloed hebben op de tarweprijzen.
Rogge en spelt
De roggeoogst lijkt een normale oogst te zijn met de door ons gewenste kwaliteiten en in voldoende hoeveelheden. De rogge heeft normale hoge valgetallen en weinig problemen met moederkoren.
Spelt is gunstig van het land gekomen en is grotendeels van zeer goede kwaliteit, echter ook hier valt net als bij tarwe de opbrengst per hectare tegen.
Tarwe
De kwaliteit van de ruwe tarwe ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
Eiwitgehalte ligt, vanuit het graan bezien, op het niveau van vorig jaar.
Natte glutengehalte hoger dan vorig jaar.
Sedimentatiewaarden zijn structureel hoger.
De valgetallen zijn duidelijk hoger.
De wateropname is momenteel hoger dan vorig jaar. Dit kan na het besterven van de oogst nog wijzigen.
Tarwe | Oogst 2023 | Oogst 2024 |
---|---|---|
Natte gluten (%) | 27,0 - 29,0 | 27,5 - 30,5 |
Gluten index | 90 - 100 | 90 - 100 |
Sedimentatie (ml) | 35 - 45 | 38 - 50 |
Eiwit (%) | 11,5 - 12,5 | 11,5 - 13,0 |
Valgetal (s) | 220 - 300 | 260 - 350 |
Wateropname (%) | 56,5 - 58,5 | 57,0 - 59,5 |
Voor de verwerking van onze tarweproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Tijdens de oogstovergang de wateropname, de deegverwerking en de rijstijden in de gaten houden.
Recept
- Wateropname ca. 1% verhogen.
Kneden
Kneedtijd eventueel iets verhogen.
- Deegtemperatuur van 24ºC – 25ºC aanhouden.
Deegverwerking
Door de lagere enzymactiviteit, de rijstijden bij directe verwerking iets verlengen. Bij rijsonderbreking, het programma eventueel aanpassen, bv. eerste fase warmer instellen en eventueel actief broodverbetermiddel inzetten.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.
Rogge
De kwaliteit van de ruwe rogge ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
- Valgetallen en verstijfselingstemperaturen liggen hogeger dan het niveau van vorig jaar.
Iets hoger hectolitergewicht.
Rogge | Oogst 2023 | Oogst 2024 |
---|---|---|
Valgetal (s) | 140 - 200 | 180 - 240 |
Amylogram | 600 - 800 | 700 - 1000 |
Verst. Temp. (ºC) | 63 - 69,5 | 64 - 70 |
Voor de verwerking van onze roggeproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Kneden
Goede wateroponame
Kneedtijd iets verhogen.
Deegverwerking
- Door de lagere enzymactiviteit, degen soepeler en warmer verwerken.
- Deegrust behouden.
Bakken
Niet te vol inschieten.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.
Spelt verwerking
De kwaliteit van de ruwe spelt ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
Eiwitgehalte ligt op het niveau van vorig jaar.
Natte glutengehalte ligt hoger dan vorig jaar.
De valgetallen zijn duidelijk hoger.
De wateropname is momenteel hoger dan vorig jaar.
Spelt | Oogst 2023 | Oogst 2024 |
---|---|---|
Natte gluten (%) | 32,0 | 33,0 |
Gluten index | 40 | 40 |
Eiwit (%) | 13,0 | 13,5 |
Valgetal (s) | 270 | 330 |
Wateropname (%) | 55,0 | 56,5 |
Voor de verwerking van onze speltproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Tijdens de oogstovergang alleen veranderingen doorvoeren, wanneer kwalitatieve verschillen merkbaar zijn.
Recept
- Wateropname iets verhogen.
Kneden
Kneedtijd eventueel iets verhogen
- Deegtemperatuur van 24ºC – 26ºC aanhouden.
Deegverwerking
- Door de lagere enzymactiviteit, de rijstijden eventueel iets verlengen.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.