Oogstbericht 2022
De graanoogst van 2022 kon zeer vroeg, droog en snel binnengehaald worden. De oogst werd niet beïnvloed door regen, zodat uitsluitend droog, gezond graan van de akker is binnengehaald. De opbrengsten varieren sterk per regio, maar heeft ons vooral positief verrast.
De weersomstandigheden in het voorjaar en de vroege zomer, zorgden voor een gezonde en goede graanontwikkeling. De hectolitergewichten zijn beter dan vorig oogstjaar. De extreme hitte heeft het reeds afgerijpte graan niet meer geschaad.
Rogge en Spelt zijn in voldoende hoeveelheid en met goede kwaliteit binnen gehaald.
De zeer hoge opbrengst per hectare in combinatie met vermindere bemesting hebben echter geleid tot een lager eiwitgehalte in de tarwe, wat in het huidige perspectief de uitdaging voor de tarwecampagne van dit jaar zal zijn.

Tarwe verwerking
De kwaliteit van de ruwe Tarwe ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
- Lagere eiwitgehalten.
- Natte glutengehalte ligt iets lager dan het niveau van vorig jaar.
- Sedimentatiewaarden zijn nauwelijks gewijzigd.
- De wateropname lijkt tot nu toe ongewijzigd.
- De valgetallen zijn gelijk aan vorig jaar.
Tarwe | Oogst 2021 | Oogst 2022 |
---|---|---|
Natte gluten (%) | 28,5 - 31,0 | 27,5 - 30,0 |
Gluten index | 90 - 100 | 90 - 100 |
Sedimentatie (ml) | 42 - 50 | 40 - 50 |
Eiwit (%) | 12,0 - 13,3 | 11,5 - 13,0 |
Valgetal (s) | 250 - 350 | 250 - 350 |
Wateropname (%) | 57,5 - 59,0 | 57,7 - 59,0 |
Voor de verwerking van onze Tarweproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Tijdens de oogstovergang alleen veranderingen doorvoeren, wanneer kwalitatieve verschillen merkbaar zijn.
Recept
- Wateropname zoveel mogelijk gelijk houden, eventueel 1% terugnemen.
Kneden
Bij verlies van deegspanning of volume de mengtijd gelijk houden en de kneedgijd iets terugnemen.
- Deegtemperatuur van 24ºC – 25ºC aanhouden.
Deegverwerking
Door de zwakkere glutenstructur (Glutenindex) zullen degen sneller ontwikkeld zijn.
Bakken
Krapper inschieten.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.
Rogge verwerking
De kwaliteit van de ruwe Rogge ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
- Valgetallen en verstijfselingstemperaturen liggen op een zeer stabiel niveau, iets boven het niveau van vorig jaar.
Iets lagere maar goede korrelopbrengst.
Rogge | Oogst 2021 | Oogst 2022 |
---|---|---|
Valgetal (s) | 180 - 240 | 180 - 240 |
Amylogram | 650 - 900 | 700 - 1000 |
Verst. Temp. (ºC) | 64 - 70 | 64 - 70 |
Voor de verwerking van onze Roggeproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Tijdens de oogstovergang alleen veranderingen doorvoeren, wanneer kwalitatieve verschillen merkbaar zijn.
Recept
- Bakmiddel met vervalser inzetten.
Kneden
Kneedtijd behouden.
Deegverwerking
- Door de geringe enzymactiviteit, degen slapper verwerken.
- Deegrust behouden.
Bakken
Inschieten na 3/4 rijstijd.
- Goed afbakken, hogere temperatuur met een iets kortere baktijd.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.
Spelt verwerking
De kwaliteit van de ruwe Spelt ziet er, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, op dit moment als volgt uit:
- Natte glutengehalte ligt lager dan het niveau van vorig jaar.
- De Gluten Index toont een stabiele glutenverhouding aan.
- Eiwitgehalten liggen iets lager dan vorig jaar.
- De wateropname lijkt tot nu toe ongewijzigd.
- De valgetallen liggen op een stabiel niveau.
Spelt | Oogst 2021 | Oogst 2022 |
---|---|---|
Natte gluten (%) | 37,0 | 32,0 |
Gluten index | 35 | 40 |
Eiwit (%) | 13,5 | 13,0 |
Valgetal (s) | 320 | 330 |
Wateropname (%) | 56,4 | 56,4 |
Voor de verwerking van onze Speltproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:
Tijdens de oogstovergang alleen veranderingen doorvoeren, wanneer kwalitatieve verschillen merkbaar zijn.
Recept
- Wateropname zoveel mogelijk gelijk houden.
Kneden
Degen 90% in de 1e versnelling en 10% in de 2e versnelling verwerken.
- Deegtemperatuur van 24ºC – 26ºC aanhouden.
Deegverwerking
- Rijstijden behouden.
Bakken
Temperatuur en baktijd ongewijzigd laten.
Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.