Oogstbericht Rogge

De zomerse temperaturen en het droge voorjaar hebben voor de rogge bijgedragen aan een lagere korrelopbrengst en een hoger aantal verdorde roggekorrels. Desalniettemin zijn de kwaliteiten van de roggeoogst gelijkwaardig aan die van het vorige oogstseizoen. 

Ten opzichte van de oogst van vorig jaar zijn de volgende kenmerken van de ruwe rogge waargenomen: 

• Valgetallen en verstijfselingstemperaturen liggen op het niveau van 2018.
• Lagere korrelopbrengst, hoger aandeel verdorde korrels.

 

RoggeOogst 2018 Oogst 2019 
Valgetal (s)230250
Amylogram600 – 700600 – 800
Verst. Temp. (ºC)6968 – 70

 

Wilt u meer informatie over de nieuwe oogst, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Met vriendelijke groet,
Holland Meel

Rogge verwerking

Voor de verwerking van onze roggeproducten geven wij u de volgende aanbevelingen:

Recept
• Bakmiddel met vermalser inzetten.
• Bij de gebroken rogge, voor een goede binding, voldoende water gebruiken.

Kneden
• Kneedtijd iets verlengen.

Deegverwerking
• Door de lagere enzymactiviteit, degen slapper verwerken.
• Deegrust behouden. 

Bakken
• Vol inschieten.
• Goed afbakken, hoge temperatuur met een iets kortere baktijd.

Naarmate de oogst tot rust komt kunnen de verwerkingseigenschappen nog geleidelijk wijzigen.